Kratka priča Andrije Jonića u zbirci „Gvozdena kapija“

U četvrtak 16. maja, u prostorijama nedavno obnovljene golubačke tvrđave, upriličena je promocija zbirke priča – Gvozdena kapija. Zbirka je okupila 25 autora, koji su inspiraciju pronašli u Golupcu i legendama koje ga okružuju, a ovaj pitoreskni kraj je, pored pisaca, inspirisao i slikarku Slavicu Ilić, koja je svojim ilustracijama obogatila svaku od priča.

Urednik izdanja je doktorand književnosti Jovana Dišić, a kao izdavač potpisana je Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ iz Golupca.

Značajno mesto među pomenutih 25 pisaca zauzima i priča Andrije Jonića, koji je za ovu zbirku napisao kratku priču pod nazivom Strahum.

Strahum (strah+um) predstavlja stanje suženog poimanja stvarnosti, nastalog usled strahova koji se postepeno usađuju i vremenom trajno nastanjuju u ljudskom umu, a koji za posledicu imaju dugoročne traume. Nakon opsežnog istraživanja, Andrija je odlučio da čuvenu legendu o Todorcima predstavi iz jednog drugačijeg, psihološkog ugla, pritom čuvajući duh prošlog vremena.

Gvozdena kapija - Zbirka kratkih priča o Golupcu - Vesti - Pisac Andrija Jonić - Pisci

Zbirka, za sada, može da se kupi na info pultu golubačke tvrđave, kao i u prostorijama izdavača. Takođe, u planu je i eventualna skorija distribucija zbirke u nekom od knjižarskih lanaca.

Inspirisane istorijski, mitskim i folklornim nasleđem Đerdapa, priče iz zbirke „Gvozdena kapija“ predstavljaju redak ali veoma vredan pokušaj očuvanja naše kulturne baštine, oličene u pripivestima posvećenim tajanstvenoj, drevnoj i gorostasnoj Golubačkoj tvrđavi. Vođeni istorijom, legendama i narodnim predanjima, autori zastupljeni u ovoj zbirci otisnuli su se na jedno zanimljivo i neizvesno putovanje, putovanje koje će vas odvesti u neka davno prohujala vremena i zaboravljene svetove, koji postoje još samo u mašti posvećenih pripovedača.
— Časopis Omaja

A možda bi neki drugi čitalac, ako ga guši čamotinja svakodnevnog života, mogao da, iz ove knjige, dobije ideju za neku promenu u svom životu. Makar najsitniju. Stotina takvih promena – menja život sredine. To i jeste smisao legendi: omogućuje vremenu prošlom da uđe u vreme sadašnje, i da obe krenu u vreme buduće.
— Miroslav Maksimović

Mladen Milosavljević


Andrija Jonić je autor nagrađene knjige Refren (Laguna) koju možete pronaći u knjižarama širom Srbije ili naručiti onlajn sa popustom.

Besplatna prijava na nove tekstove

Više od 50.000 ljudi prati rad nagrađivanog pisca. Pridruži se!

Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za slanje novih obaveštenja (bez spama). Odjava je moguća u svakom trenutku.

Poslednje vesti:

Kratka priča Andrije Jonića pod nazivom Opasno verovanje objavljena je u trećem delu kultne zbirke priča - Čuvari zlatnog runa. Zbirka je kao i prethodne...
Andrija Jonić rođen je 1983. godine u Beogradu. Objavio je roman Refren, koji je za kratko vreme osvojio brojnu publiku. Autor je online zbirke kratkih priča...
Uredi sopstvenu baštu u glavi, zasadi nove misli i počupaj korov pređašnjih dana. Samo onda kada tvoj vidik ne bude polomljeno sunce i kada sopstveni otrov pretvoriš u lek, moći ćeš da hodaš novim svetovima a da ih ne uništiš.
Dragi čitaoci, ovo nije naučna fantastika. Ja sam poslednji organski čovek na svetu. To znači da sam sto posto čovek od krvi i mesa, od roditelja ‒ oca i majke, iz vremena u kom je porodica još uvek imala nekog značaja...
Vrati me u jutra kada nije bilo tragova, nek zamiriše misterija u svom originalnom obliku, kakva je bila dok je još uvek bila važna, tako nepoznata, dok  još uvek nismo odlučili da krenemo dalje, da se probijamo kroz korov...