Kratka priča Andrije Jonića u zbirci „Čuvari zlatnog runa III“

230

Kratka priča Andrije Jonića pod nazivom Opasno verovanje objavljena je u trećem delu kultne zbirke priča – Čuvari zlatnog runa.

Ovoga puta zbirka je okupila 23 autora, koji su inspiraciju pronašli u Golupcu i legendama koje ga okružuju, a ovaj pitoreskni kraj je, pored pisaca, inspirisao i slikarku Slavicu Ilić, koja je svojim ilustracijama obogatila svaku od priča.

Urednici trećeg nastavka su Dragan Despot Đorđević i Mladen Milosavljević, a kao izdavač potpisan je Centar za kulturu “Veljko Dugošević” iz Kučeva.

Značajno mesto među pomenutih 23 pisaca zauzima i priča Andrije Jonića, koji je za ovu priliku izdvojio kratak odlomak iz svog drugog romana koji je u pripremi. Odlomak u vidu kratke priče, objavljen je pod nazivom Opasno verovanje.

Inspirisane istorijski, mitskim i folklornim nasleđem Đerdapa, priče iz zbirke „Gvozdena kapija“ predstavljaju redak ali veoma vredan pokušaj očuvanja naše kulturne baštine, oličene u pripivestima posvećenim tajanstvenoj, drevnoj i gorostasnoj Golubačkoj tvrđavi. Vođeni istorijom, legendama i narodnim predanjima, autori zastupljeni u ovoj zbirci otisnuli su se na jedno zanimljivo i neizvesno putovanje, putovanje koje će vas odvesti u neka davno prohujala vremena i zaboravljene svetove, koji postoje još samo u mašti posvećenih pripovedača.
— Časopis Omaja

A možda bi neki drugi čitalac, ako ga guši čamotinja svakodnevnog života, mogao da, iz ove knjige, dobije ideju za neku promenu u svom životu. Makar najsitniju. Stotina takvih promena – menja život sredine. To i jeste smisao legendi: omogućuje vremenu prošlom da uđe u vreme sadašnje, i da obe krenu u vreme buduće.
— Miroslav Maksimović

Mladen Milosavljević