Kratka priča Andrije Jonića u prvom broju časopisa „Maksim“

Kratka priča Andrije Jonića pod nazivom Ruža Biblija i čuvar starog sveta objavljena je u prvom broju časopisa Maksim.

Dvodelnim kulturnim programom u Kučevu predstavljen je Maksim, časopis za književnost, umetnost i kulturu.

Biblioteka Nikola Sikimić Maksim Kučevo 5. jula organizovala je dvodelni kulturni program povodom dva važna događaja. Svečanim prijemom u čitaonici biblioteke, uz prisustvo predsednika Opštine Kučevo dr Ivana Rajičića, zamenika predsednika Opštine Kučevo Nenada Mikića i predsednika skupštine Opštine Kučevo Branka Kecmana, zatim jednog dela autora zastupljenih u Maksimu, kao i bibliotekara iz celog okruga, obeležen je dan rođenja Stevana Raičkovića, koji je rođen u Neresnici 5. jula 1928. godine.

Drugi deo događaja, odnosno predstavljanje prvog broja Maksima, časopisa za književnost, umetnost i kulturu, održan je u Spomen parku Ravništarka.

Svi prisutni autori (Andrija Jonić, Vladimir Petrović, Slavica Jovanović, Golub Jašović, Tanja Đurđević, Miloš Petrović, Aleksandra Petrović, Sanela Ankić, Sergej Stanković, Davor Radulj) imali su priliku da govore o samom časopisu ili pročitaju svoj prilog.

Nakon radnog dela, za goste je organizovan obilazak pećine Ravništarka zahvaljujući Turističkoj organizaciji Kučevo.

„Ovo je dan kada gradimo nova prijateljstva i učvršćujemo stara, dan kada se predstavljaju ostvarene stare ideje i rađaju nove, ali i dan kada odajemo počast ljudima čija imena su sinonim za kulturu. Posebno je važno što su se pozivu odazvali ne samo autori, već i bibliotekari iz celog okruga. To neizostavno znači da nam je zamisao bila itekako dobra”, rekla je Jovana Dišić, direktorka Biblioteke Nikola Sikimić Maksim.

„Projekat Maksim započet je prošlog leta, kada su se u biblioteci okupili kučevski pesnici, pisci i ljubitelji pisane reči. Tada smo svi zajedno zaključili da nam je potreban prostor za afirmaciju lokalnih autora, mesto na kome bi manje poznati ili nepoznati pisci i pesnici mogli da stanu rame uz rame sa najvećima. A koji je bolji način za to od časopisa?”, zaključila je Dišić.

Glavni urednik prvog broja je Mladen Milosavljević, a urednik za poeziju Spasoje Joksimović.

Planira se da časopis izlazi jednom godišnje.

Izvor: Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“


Novi roman Andrije Jonića Poslednji organski čovek na svetu možete pronaći u knjižarama širom Srbije ili poručiti onlajn sa popustom klikom na link.

POSLEDNJE VESTI

Pronalaženje izgubljene ljudskosti – Vladimir Petrović

Pisanje o budućnosti – pogotovo ukoliko je to distopijski pogled – zapravo je uvek govor o našoj sadašnjosti. Znajući to veoma dobro, Andrija Jonić...

Možda ste još uvek neko i nešto – Dragomir Acović

Pisati roman je avantura! Zaputite se kroz pustinju i kroz prašumu, pa ako jednog dana stignete na drugu stranu, gde god to strana bila,...