Kratka priča Andrije Jonića u prvom broju časopisa „Maksim“

Kratka priča Andrije Jonića pod nazivom Ruža Biblija i čuvar starog sveta objavljena je u prvom broju časopisa Maksim.

Dvodelnim kulturnim programom u Kučevu predstavljen je “Maksim”, časopis za književnost, umetnost i kulturu.

Biblioteka Nikola Sikimić Maksim Kučevo 5. jula organizovala je dvodelni kulturni program povodom dva važna događaja. Svečanim prijemom u čitaonici biblioteke, uz prisustvo predsednika Opštine Kučevo dr Ivana Rajičića, zamenika predsednika Opštine Kučevo Nenada Mikića i predsednika skupštine Opštine Kučevo Branka Kecmana, zatim jednog dela autora zastupljenih u Maksimu, kao i bibliotekara iz celog okruga, obeležen je dan rođenja Stevana Raičkovića, koji je rođen u Neresnici 5. jula 1928. godine.

Drugi deo događaja, odnosno predstavljanje prvog broja Maksima, časopisa za književnost, umetnost i kulturu, održan je u Spomen parku Ravništarka.

Svi prisutni autori (Andrija Jonić, Vladimir Petrović, Slavica Jovanović, Golub Jašović, Tanja Đurđević, Miloš Petrović, Aleksandra Petrović, Sanela Ankić, Sergej Stanković, Davor Radulj) imali su priliku da govore o samom časopisu ili pročitaju svoj prilog.

Nakon radnog dela, za goste je organizovan obilazak pećine Ravništarka zahvaljujući Turističkoj organizaciji Kučevo.

„Ovo je dan kada gradimo nova prijateljstva i učvršćujemo stara, dan kada se predstavljaju ostvarene stare ideje i rađaju nove, ali i dan kada odajemo počast ljudima čija imena su sinonim za kulturu. Posebno je važno što su se pozivu odazvali ne samo autori, već i bibliotekari iz celog okruga. To neizostavno znači da nam je zamisao bila itekako dobra”, rekla je Jovana Dišić, direktorka Biblioteke „Nikola Sikimić Maksim”.

„Projekat Maksim započet je prošlog leta, kada su se u biblioteci okupili kučevski pesnici, pisci i ljubitelji pisane reči. Tada smo svi zajedno zaključili da nam je potreban prostor za afirmaciju lokalnih autora, mesto na kome bi manje poznati ili nepoznati pisci i pesnici mogli da stanu rame uz rame sa najvećima. A koji je bolji način za to od časopisa?”, zaključila je Dišić.

Glavni urednik prvog broja je Mladen Milosavljević, a urednik za poeziju Spasoje Joksimović.

Planira se da časopis izlazi jednom godišnje.

Izvor: Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“


Andrija Jonić je autor nagrađene knjige Refren (Laguna) koju možete pronaći u knjižarama širom Srbije ili naručiti onlajn sa popustom.

Besplatna prijava na nove tekstove

Više od 50.000 čitalaca prate rad nagrađivanog pisca. Pridruži se!

Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za slanje novih obaveštenja (bez spama). Odjava je moguća u svakom trenutku.

Poslednje vesti:

Kratka priča Andrije Jonića pod nazivom Opasno verovanje objavljena je u trećem delu kultne zbirke priča - Čuvari zlatnog runa. Zbirka je kao i prethodne...
Andrija Jonić rođen je 1983. godine u Beogradu. Objavio je roman Refren, koji je za kratko vreme osvojio brojnu publiku. Autor je online zbirke kratkih priča...
Uredi sopstvenu baštu u glavi, zasadi nove misli i počupaj korov pređašnjih dana. Samo onda kada tvoj vidik ne bude polomljeno sunce i kada sopstveni otrov pretvoriš u lek, moći ćeš da hodaš novim svetovima a da ih ne uništiš.
Vrati me u jutra kada nije bilo tragova, nek zamiriše misterija u svom originalnom obliku, kakva je bila dok je još uvek bila važna, tako nepoznata, dok  još uvek nismo odlučili da krenemo dalje, da se probijamo kroz korov...
Tvoje ime prećutim jer nije mu vreme. Kakva komedija od razmišljanja. Izreku „Sve u svoje vreme“ nasledio sam od kukavica. Valjda je tako lakše da opravdaš sebe kada ne činiš ništa...